مولکول هایی که از سه عنصر کربن، هیدروژن و اکسیژن ساخته شده اند.

مونوساکارید

ساده ترین کربوهیدرات ها که از تک واحد قندی تشکیل شده اند.

ساده ترین آن ها سه کربنه و تا هفت کربن هم ادامه دارند،گلوکز و فروکتوز و گالاکتوز با شش کربن، دوازده هیدروژن و شش اکسیژن ایزومر ساختمانی یک دیگرند!

ریبوز و دئوکسی ریبوز هم مونوساکاریدی است با پنج کربن!(تفاوت این دو فقط در اختلاف یک اکسیژن می باشد به طوری که ریبوز یک عدد بیشتر دارد)

گلوکز سوخت رایج سلولی و فروکتوز قند میوه است،فروکتوز در بدن انسان زودتر تجزیه شده و انرژی را به ما می رساند!

دی ساکارید

از دو واحد قندی تشکیل شده است، دو مونوساکارید با واکنش سنتز آب دهی دی ساکارید را به وجود می آورند!

مالتوز(دو گلوکز)،ساکارز(گلوکز و فروکتوز) و لاکتوز(گلوکز و گالاکتوز) سه دی ساکارید هستند.

در واکنش سنتز آب دهی که دو مونوساکارید تشکیل یک دی ساکارید می دهند مولکول آب نیز آزاد می شود.

پلی ساکارید

از چند واحد قندی تشکیل شده که خود دو نوع ساختاری و ذخیره ای دارد 

در گیاهان نشاسته(آمیلوز) و در جانوران گلیکوژن ذخیره ای اند.

در دیواره سلولی گیاهان سلولز، اسکلت خارجی حشرات و دیواره سلولی قارچ کیتین و در باکتری پپتید و گلیکان از ساختاری ها هستند!

سلولز ساخته شده در گیاهان در کاغذ سازی و تولید انواعی از پارچه نیز به کار می رود!